Uit recente cijfers van onderzoeksinstituut Coelo blijkt dat huurders in Leusden dit jaar gemiddeld 944 euro uitgeven aan lokale lasten, wat een stijging van 4 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is relatief beperkt vergeleken met dertien vergelijkbare gemeenten waar huurders hogere lasten betalen. Slechts in één gemeente blijft de stijging gelijk, terwijl in een andere gemeente de stijging minder hard is dan in Leusden.
Voor huiseigenaren liggen de lokale lasten in Leusden dit jaar op 1577 euro, wat lager is dan het gemiddelde van 1990 euro in vergelijkbare gemeenten. Ook hier is de stijging van 4 procent relatief beperkt in Leusden, met een vergelijkbare trend als bij huurders in vergelijkbare gemeenten.
De discussie over lokale lasten laait dit jaar hoog op, aangezien gemeenten geconfronteerd worden met een totale korting van meer dan twee miljard euro op hun inkomsten van het rijk. Vereniging Eigen Huis en de ANWB maken zich zorgen over gemeentelijke tekorten en de mogelijke verhoging van parkeertarieven, en hopen op ingrijpen vanuit Den Haag om de lasten voor burgers te verlichten.
Coelo-onderzoeker Corine Hoeben waarschuwt dat veel gemeenten al zijn begonnen met belastingverhogingen, aangezien bezuinigingen na eerdere financiële crises en overheveling van taken niet meer voldoende zijn. Met nog een jaar te gaan tot de raadsverkiezingen en verdere inkomstenbeperkingen, staat het lokale belastingbeleid onder druk.
Hoewel de lokale lasten stijgen, blijft het belangrijk dat gemeenten op zoek gaan naar evenwichtige oplossingen om de druk op huurders en huiseigenaren te verlichten. De uitdaging ligt in het balanceren van financiële noodzaak met draagkracht voor de burgers, terwijl belangenorganisaties blijven pleiten voor eerlijke en redelijke belastingtarieven die geen disproportionele lasten leggen op de inwoners van Leusden en vergelijkbare gemeenten.