Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat huishoudens in Leusden in een tijdsbestek van tien jaar aanzienlijk minder welvarend zijn geworden. Deze afname in welvaart wordt gekenmerkt door een daling in de optelsom van arbeidsparticipatie, opleidingsniveau en inkomen, zoals vastgesteld tussen 2014 en 2023.
Desondanks ligt het welvaartsniveau in Leusden nog steeds hoger dan dat van vijftien andere gemeenten die het meest overeenkomen met Leusden. Het gemiddelde welvaartsniveau in Leusden overtreft zelfs het landelijk gemiddelde. In vier van deze vergelijkbare gemeenten is het welvaartsniveau hoger dan in Leusden, terwijl in zes gemeenten het juist lager ligt. Daarnaast ervaren huishoudens in vijf gemeenten een vergelijkbare welvaart.
Het relatief hoge welvaartsniveau in Leusden is voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van hogere inkomens en vermogens in de regio. Deze liggen boven het landelijk gemiddelde, waardoor een aanzienlijk deel van de huishoudens tot de bovenste helft van Nederland behoort op het gebied van financiële welvaart.
De welvaart in Nederland is over het algemeen toegenomen tussen 2014 en 2023. Echter, de mate van welvaartsstijging varieert sterk per regio. Gemeenten die aanzienlijk investeren in infrastructuur, groenvoorzieningen en woningbouw, zoals parken, fietsroutes en nieuwe huizen, laten een snellere groei van welvaart zien in vergelijking met gebieden waar deze investeringen achterblijven. Een concreet voorbeeld hiervan is de stad Rotterdam, waar de ontwikkeling van 'op zuid' de welvaart in bepaalde wijken, waaronder de Afrikaanderwijk en Feijenoord, naar een hoger niveau probeert te tillen.
Uit de cijfers blijkt dat het gebied Buitengebied Leusden-Centrum Oost de grootste verandering in welvaart heeft doorgemaakt in de afgelopen tien jaar. De huishoudens in dit deel van Leusden genoten in 2014 al van een welvaartsniveau boven het landelijk gemiddelde, wat sindsdien alleen maar verder is gestegen.
In het licht van deze analyses is het duidelijk dat de welvaartssituatie in Leusden en omliggende gemeenten een dynamische ontwikkeling doormaakt. Terwijl sommige gebieden aanzienlijke groei laten zien, ervaren andere regio's een vertraging in welvaartsprogressie. Deze inzichten benadrukken het belang van regionale invloeden op welvaartstrends en de complexe interactie tussen economische factoren en levenskwaliteit in Nederland.