Vanaf 18 januari is de nieuwe wisseltentoonstelling 'Bestemmingen' te bewonderen bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Deze tentoonstelling belicht vier locaties waar gevangenen van het Kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog naartoe werden getransporteerd: Mauthausen in Oostenrijk, Natzweiler in Frankrijk, Neuengamme in Duitsland en Zwolle.
Gedurende 1941 en 1945 speelde Kamp Amersfoort een centrale rol in de onderlinge transporten van gevangenen. Meer dan 30.000 mensen werden via ongeveer 800 transporten naar 177 verschillende bestemmingen gebracht. Het Monument benadrukt dat de dreiging van transport een constante bron van angst en onzekerheid was voor de gevangenen.
De officiële opening vond plaats op 16 januari en werd bijgewoond door bijzondere gasten, waaronder de ambassadeur van Oostenrijk, Engelbert Theuermann, en mevrouw Brandt-Smid, dochter van een van de personen die in de tentoonstelling wordt belicht.
Floris van Dijk, hoofd onderzoek bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, legde uit dat de vier gekozen locaties de diversiteit van de gevangenenpopulatie weerspiegelen. Joden, verzetsdeelnemers en dwangarbeiders werden naar deze bestemmingen gedeporteerd, elk met hun eigen verhaal en dynamiek.
In het herdenkingsjaar 2025, waarin Nederland 80 jaar vrijheid viert, benadrukt de tentoonstelling 'Bestemmingen' het belang van vrijheid. De directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Micha Bruinvels, nodigt bezoekers uit om stil te staan bij de geschiedenis en te reflecteren op vrijheid in onze eigen tijd.
De tentoonstelling 'Bestemmingen' is ontwikkeld in samenwerking met de Vriendenkringen van Mauthausen, Natzweiler, Neuengamme en de Overijsselacademie en zal gedurende het gehele jaar 2025 te bezichtigen zijn.